Schoonmaken

Schoonmaak kinderopvang: waarom is dit belangrijk?

Schoonmaak van een kinderopvang is belangrijk. Ouders willen dat hun kind de dag doorbrengt in een schone en gezonde omgeving. Daarnaast stelt de overheid ook strenge richtlijnen voor kinderopvang schoonmaak. Hoe zien deze regels eruit? En waarom is het belangrijk om een professioneel schoonmaakbedrijf in te huren, zodat je die richtlijnen kan naleven? Groenoord vertelt je in dit artikel meer over schoonmaak in de kinderopvang

Schoonmaak in de kinderopvang is specialistisch werk

De schoonmaak van een kinderopvang centrum is een specialistische klus om meerdere redenen. Het schoonmaakmiddel moet de juiste balans bevatten tussen ontsmettend, niet te agressief en milieuvriendelijk. Professionele schoonmaakbedrijven werken met middelen die de ziektekiemen verwijderen, maar niet te chemisch zijn voor het contact van kinderen met vloeren en voorwerpen. 

Particuliere schoonmakers zijn niet op de hoogte van de speciale punten die gereinigd moeten worden, om het gevaar van ziektes en besmettingen zoveel mogelijk omlaag te brengen. Vooral de contactpunten moeten worden meegenomen, zoals deurklinken, lichtknoppen en trapleuningen. Daarnaast maken we ook periodiek opslagkasten, commodes en vloeren schoon.

Hygiënische reiniging

Richtlijnen voor kinderopvang centra vanuit het RIVM

De schoonmaak in een kinderopvang hoort grondig te gebeuren, want deze plek is een broeinest van bacteriën. Kinderen stellen nooit hoge eisen aan hygiëne van de omgeving, maar een goed schoonmaakbedrijf doet dat wel. Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, zorgt voor naleving van de regels in de kinderopvang schoonmaak. 

Het RIVM stelt dat hygiëne al begint voordat er een schoonmaker is langs geweest. Kinderopvangleidsters moeten toezien op regels als:

  • handen wassen voor het bereiden of aanraken van eten en flesvoeding;
  • het verzorgen van een wond bij de kinderen;
  • niezen in de elleboog;
  • leidsters en schoonmakers hebben korte en schone nagels en mogen geen nagellak dragen vanwege de schilfers die vrij kunnen komen;
  • potjes moeten na gebruik meteen gereinigd worden met water en zeep;
  • de schoonmaak moet worden begonnen met schone materialen en vers sop. 

De richtlijnen voor de schoonmaak van een kinderopvang vind je op de site van de Rijksoverheid. 

Contactpunten schoonmaak

Professionele schoonmaak voor de kinderopvang

Om een kinderopvang schoon te kunnen maken moet je als bedrijf aan de ene kant flexibel zijn vanwege de ruime openingstijden. Dit doen we nu voor organisaties van deze branche in Amsterdam en Oegstgeest. Onze klanten zijn enthousiast over onze werkwijze, want aan de andere kant werken we ook met structuur en een vast plan. 

Zo werken we van ‘schoon’ naar ‘vuil’ en van ‘hoog’ naar ‘laag’. Voor elke locatie hebben we een vastomlijnd plan. Omdat we meerdere medewerkers hebben voor één locatie, zijn er altijd mappen te vinden waar het gedetailleerde schoonmaakplan in staat. Per week is te vinden wat al gedaan is en wat nog gedaan moet worden. Zo vergeten onze medewerkers nooit iets en kunnen de kinderen en medewerkers genieten van een schone plek.