Schoonmaken

Waarom is schoonmaken zo belangrijk?

We vragen het ons allemaal wel eens af: “waarom is schoonmaken nou zo belangrijk”? Het schoonmaken van bedrijven en scholen blijkt essentieel. In dit artikel lees je waarom, wat er schoongemaakt dient te worden en hoe vaak wordt geadviseerd dit te doen. De informatie uit ons artikel is gebaseerd op het hygiëne advies van het RIVM. Inhoudsopgave: 

Waarom is schoonmaken zo belangrijk? 

Hoe moet er schoongemaakt worden?

Hoe vaak moet er schoonmaakt worden?

Welke technieken worden er toegepast?

Professionele tapijtreiniging

Waarom is schoonmaken zo belangrijk?

Het goed schoonmaken van een ruimte kan ervoor zorgen dat het risico kleiner wordt op ziekteverwekkers. Bij het schoonmaken worden namelijk deze ziekteverwekkers weggehaald. De kans dat men deze ziekteverwekkers op de handen krijgt of inademt, wordt daarmee kleiner. Het is dus voor het personeel van een bedrijf belangrijk dat een ruimte goed wordt schoongemaakt. Een ondernemer verkleint het risico op ziek personeel door een ruimte goed te onderhouden op het gebied van hygiëne.

Hoe moet er schoongemaakt worden?

Nu we weten waarom schoonmaken zo belangrijk is, geeft het RIVM ook advies over hoe er schoongemaakt moet worden. Zij stellen dat er eerst droog schoongemaakt dient te worden en daarna nat. Dit houdt in dat er als eerst wordt stofgezogen en met een droge doek wordt afgenomen. Met nat schoonmaken wordt dweilen en afnemen met een vochtige doek bedoelt. Naast eerst droog en daarna nat schoonmaken hanteert het RIVM nog meer richtlijnen.

Glasbewassing door Groenoord Cleaning Service

Namelijk: werk van hoog naar laag. Maak eerst bovenop kasten, tafels, stoelen en dergelijke schoon. Als laatste is de vloer aan de beurt. Op deze manier valt het vuil niet op een plek die zojuist is schoongemaakt. En werk van schoon naar vies.

Naast de bovenstaande richtlijnen zijn er nog meer zaken van belang. Zo dienen de schoonmaakspullen goed schoongemaakt te worden. Denk aan doekjes, de dweil/mop en meer. Deze spullen dienen dienen goed gewassen te worden. Tot slot is het belangrijk de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken. Zo gebruikt Groenoord voor elke oppervlakte een ander schoonmaak middel. Voor het toilet, het interieur, de vloer en de keuken. Elk middel is speciaal samengesteld voor deze oppervlakten en milieuvriendelijk.

Hoe vaak moet er schoongemaakt worden?

Hoe vaak er schoongemaakt moet worden hangt natuurlijk af van de ruimte. Maar ook van het aantal mensen dat dagelijks de ruimte gebruikt. Hoe vaker er mensen komen, hoe vaker er schoongemaakt dient te worden. Alhoewel schoonmaken van de ruimte afhankelijk is, zijn er wel een aantal tips die het RIVM geeft. Namelijk:

Het keukenblad dient dagelijks schoongemaakt te worden;

Plekken waar veel ziekteverwekkers zijn, moeten dagelijks schoongemaakt worden. Denk aan: deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen, kranen en de toiletten. 

Tot slot: is het belangrijk om vaker schoon te maken wanneer mensen ziek zijn.

Welke technieken worden toegepast?

Bij Groenoord houden we de richtlijnen van het RIVM scherp in de gaten. Hygiënisch schoonmaken is voor ons de standaard en wij passen dit toe voor onze klanten. Voorbeelden van hoe wij dit doen zijn:

Wij gebruiken aparte doekjes voor de toiletten en de overige ruimtes;

Onze microvezeldoekjes en mop wordt regelmatig gewassen;

Een schoonmaakplan wordt gemaakt zodat elke ruimte de hygiëne krijgt die het verdiend;

Ruimtes worden regelmatig ontsmet met schoonmaakmiddelen om ziekteverwekkers tegen te gaan. 

Zoals u leest is hygiëne essentieel voor het welzijn van uw personeel. Neem contact op om te bespreken hoe wij uw ruimtes hygiënisch kunnen houden.