Schoonmaken

Wat is de meest hygiënische manier om handen te drogen?

Uit onderzoek blijkt dat men in Europa meer bezig is met hygiëne, en in het bijzonder met het wassen van de handen. Dit is een van de gevolgen van Covid-19. Bij het wassen van de handen wordt een voorkeur gegeven voor het afdrogen met papierenhanddoeken. Deze zijn immers het meest hygiënisch. Maar in veel openbare ruimtes is dit niet de norm. Maar wat is nou de beste manier om je handen te drogen?

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ETS binnen 10 landen in Europa, waaronder Nederland. Enkele duizenden mensen hebben deelgenomen. In het onderzoek werd gevraagd hoe men haar gewoontes en voorkeuren zijn veranderd ten opzichte van handhygiëne tijdens de corona pandemie. Naast dit recente onderzoek hebben professoren van de Harvard Medical School in 2018 onderzoek gedaan naar hoe hygiënisch elektrische handdrogers zijn. En wat het beste alternatief is.  

We wassen vaker onze handen

Uit het onderzoek van ETS blijkt dat 86% van de mensen zegt dat ze vaker hun handen zijn gaan wassen tijdens Covid-19. Daarbij heeft meer dan de helft van de respondenten aangegeven had hun voorkeur voor het drogen van de handen is veranderd. Van de onderzochte landen hebben mannen vaker hun gewoontes veranderd dan vrouwen. Vooral in Nederland is dit het geval. De respondenten zijn van mening dat papieren handdoeken de meest hygiënische manier zijn om hun handen te drogen.

Men is alerter op handen wassen

Ook blijkt uit het onderzoek dat circa 60% van de ondervraagde zich zorgen maakt over de gezondheidsrisico’s rond het gebruik van elektrische handdrogers. Ook het belang van het goed wassen van de handen is bij de meeste mensen binnengedrongen. Voor de pandemie waren bedrijven en consumenten veel minder op hun hoede over hygiëne.

Hygiënische reiniging

Wat is de meest hygiënische methode om handen te drogen?

Uit het onderzoek van Harvard blijkt dat er één methode het beste presteert. Dit is het gebruik van papieren handdoeken. Dit is omdat elektrische handdrogers bacteriën uit de lucht opnemen en vervolgens met deze lucht de handen drogen. Bij papierenhanddoeken is dit niet het geval. Daarom is het gebruik van papierenhanddoeken de norm binnen de medische wereld.