Nieuws

Schoonmakers erop vooruit in nieuw CAO

Nieuw schoonmaak CAO 2022

Goed nieuws, schoonmakers in Nederland gaan erop vooruit in 2022. Het nieuwe schoonmaakt CAO voor 2022 is bekend. De voorwaarden voor medewerkers in de branche verbeteren op het gebied van salaris, uitbreiding van het bijzonder verlof en krijgen een beter eerder-stoppen-met-werken-regeling. Lees hier wat de precieze veranderingen zijn. Maar ook waarom het steeds aantrekkelijker wordt om in schoonmaak te werken. 

Loonsverhogingen in het schoonmaak CAO

Het loon van schoonmakers gaat met de volgende percentages op vooruit: 

  • 3,4% per 1 april 2022;
  • 2,75% per 1 april 2023;
  • 1,5% per 1 april 2024.

Ook de eindejaarsuitkering gaat omhoog:

  • Stijgt met 0,3% naar 4,5% in 2022;
  • Stijgt met 0,25% naar 4,75% in 2023;
  • Stijg met 0,25% naar 5% in 2024. 

Naast deze loonstijgingen voor iedereen in de schoonmaak, stijgt ook het jongeren loon. Hierdoor wordt het voor jongeren ook aantrekkelijker om in de schoonmaak te werken. 

Betere regeling bijzonder verlof 

Er is niet alleen het loon dat omhoog gaat,  ook wordt het makkelijker om bijzonder verlof op te nemen. Schoonmakers krijgen straks een vrije dag als ze gaan trouwen. Maar ook een dag vrij wanneer ze bijvoorbeeld moeten reizen voor de begrafenis van een familielid. Het derde wat de FNV heeft verbeterd is het opnemen van niet-christelijke feestdagen. Kortom: het wordt in 2022 een stuk makkelijker om vrije dagen op te nemen voor bijzondere gelegenheden. 

Stoppen met werken regeling 2 jaar i.p.v. 1 jaar

Naast dat jongeren meer gaan verdienen is er ook wat gedaan om ouderen tegemoet te komen. Zo komt er meer geld voor regeling om eerder te stoppen met werken. Schoonmakers kunnen binnenkort kiezen om 2 jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Voorheen kreeg men maximaal 1 jaar. 

Zodoende wordt het voor alle leeftijdsgroepen steeds aantrekkelijker om in de schoonmaak te gaan werken. 

Bron: FNV Nederland